Харчування та рак

Їжа має суттєвий вплив на наше здоров’я. Харчування — це один із факторів, що може збільшити або зменшити ризик раку у вашому житті. Є хороша новина! Ви можете контролювати цей фактор та обирати здоровий раціон.

Саме правильне харчування є важливою частиною покращення здоров’я та зниження ризику раку.

Уважно проаналізуйте свій раціон. Подивіться, що ви їсте, і спробуйте скласти план здорового харчування для себе та своєї сім’ї.

Що входить у здорове харчування?

Їжа з високим вмістом вітамінів, мінералів та інших поживних речовин.

Продукти з невисокою калорійністю, що допомагають підтримувати здорову масу тіла.

Різноманітні овочі: темно-зелені, помаранчеві, червоні та інші.

Продукти, що містять клітковину, як-от бобові.

Різні сорти фруктів.

Риба та птиця.

Цільнозернові продукти (хліб, макарони тощо).

Які продукти необхідно обмежити:

Червоне м’ясо: яловичина, свинина, баранина.

Оброблене м’ясо: бекон, ковбаси, сосиски тощо.

Солодкі газовані та негазовані напої.

Оброблені продукти з високим вмістом солі та цукру.

Продукти, що готуються з очищених зерен.

Поради щодо здорового меню:

Запікайте або тушкуйте рибу та птицю, а не смажте.

Беріть їжу із собою та подбайте про здорові перекуси. Це можуть бути овочі та фрукти.

Якщо ви любите їсти калорійні страви — зменшуйте порції.

Не споживайте у якості перекусів картоплю фрі, чипси, пончики, морозиво та інші солодощі.

Обмежте споживання соусів і заправок.
Почати важко, але коли зробите перший крок — далі вам буде набагато легше! Пам’ятайте, що ви завжди можете звернутися до сімейного лікаря за консультацією щодо харчування.